ZAMAN UMAYYAH PDF

Permulaan sejarah Islam telah berubah menjadi kerajaan yang sewenang-wenang pada zaman dinasti Umayyah, lalu menjadi hak suci pada masa Abbasiah. Kesemua khalifah Cordoba merupakan ahli keluarga Bani Umaiyah. geografi, falsafah dan sastera juga berkembang semasa zaman pemerintahan Khilafah. Umayyah Zaman is on Facebook. Join Facebook to connect with Umayyah Zaman and others you may know. Facebook gives people the power to share and.


ZAMAN UMAYYAH PDF

Author: Iva Pfeffer
Country: Israel
Language: English
Genre: Education
Published: 5 July 2016
Pages: 64
PDF File Size: 23.45 Mb
ePub File Size: 16.97 Mb
ISBN: 698-8-33416-384-2
Downloads: 23625
Price: Free
Uploader: Iva Pfeffer

ZAMAN UMAYYAH PDF


Lahir di Damsyik, beliau menyeludup ke Sepanyol selepas khalifah terakhir Umayyah Marwan bin Muhammad ditewaskan tentera Abbasiyyah. Untuk mengekalkan kuasanya, beliau telah menewaskan pemerintah Islam Zaman umayyah yang menentang pengaruh Umayyah dan menyatukan beberapa kawasan.

Fitnah Kedua - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Zaman umayyah wilayah zaman umayyah menggunakan gelaran amir atau sultan sehinggalah pada abad ke 10, apabila Abdul Rahman III menghadapi ancaman penaklukan daripada kerajaan Fatimiyah di Kaherah.

Untuk membantunya di dalam usaha menentang kerajaan Fatimiyah yang menubuhkan Khilafah di utara Afrika, Abdul Rahman III telah memakai gelaran khalifah. Gelaran ini membolehkan beliau memperoleh kekuatan dan gelaran ini dikekalkan walaupun kerajaan Fatimiyah telah ditewaskan.

Kejayaan[ sunting sunting sumber ] Kekhalifahan Cordoba telah menikmati tempoh kejayaan sepanjang kurun zaman umayyah M. Abd-ar-Rahman III telah menyatukan al-Andalus dan mengadakan hubungan diplomatik dengan kerajaan Kristian di utara secara paksaan dan diplomasi.

Abd-ar-Rahman berjaya menghalang pengaruh Fatimiyah daripada merebak ke tanah khilafah di Morocco dan al-Andalus.

ZAMAN UMAYYAH PDF

Tempoh kejayaan ini ditandakan dengan wujudnya hubungan diplomatik dengan puak Afrika Utara, kerajaan Kristian di zaman umayyah, Perancis dan German serta kerajaan Byzantine. Al-Hakam II meneruskan polisi ayahandanya serta meneruskan hubungan diplomatik dengan kerajaan Kristian di utara dan puak puak di Afrika.

Al-Hakam II banyak bergantung kepada zaman umayyah penasihatnya kerana kejayaan sebelumnya di bawah Abd-ar-Rahman III membolehkan beliau membiarkan kekhalifahan berjalan dengan sendiri. Gaya kepimpinan ini sesuai dengan al-Hakam II kerana beliau lebih berminat dengan perkembangan ilmu pengetahuan berbanding memerintah kekhalifahan.

Kejatuhan[ sunting sunting sumber ] Kematian al-Hakam II pada tahun menandakan bermulanya zaman kejatuhan Khilafah Cordoba di zaman umayyah.

Oleh itu beliau mengasingkan Hisham II di Cordoba sementara cuba menyingkirkan lawannya.

Fitnah Kedua

Beliau membenarkan orang Barbar dari Afrika Utara berhijrah ke Andalus untuk mengukuhkan kedudukannya. Dengan nama yang begitu mulia, berjuta bibir akan terus mengucapkan, berjuta jantung akan terus berdenyut, sampai akhir zaman Pada setiap hari di kala fajar menyingsing, lingkaran-lingkaran putih di ufuk sana mulai nampak hendak menghalau kegelapan malam, ketika itu seorang muazzin bangkit, berseru kepada setiap zaman umayyah insani, bahwa bangun bersembahyang lebih baik daripada terus tidur.

Ia mengajak mereka bersujud kepada Allah, zaman umayyah selawat buat Rasulullah. Seruan ini disambut oleh ribuan, oleh jutaan umat manusia dari segenap penjuru bumi, menyemarakkannya dengan salat menyambut pahala dan rahmat Allah bersamaan dengan terbitnya hari baru.

Dan bila hari siang, mataharipun berangkat pulang, kini muazzin bangkit menyerukan orang bersembahyang lohor, lalu salat asar, magrib, isya.

Kekhalifahan Cordoba - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Pada setiap kali dalam sembahyang ini mereka menyebut Muhammad, hamba Allah, Nabi dan RasulNya itu, dengan zaman umayyah permohonan, penuh kerendahan hati dan syahdu.

Dan selama mereka dalam rangkaian sembahyang lima waktu itu, bergetar jantung mereka menyebut asma Allah dan menyebut nama Rasulullah. Zaman umayyah mereka, dan akan begitu mereka, setelah Allah memperlihatkan agama yang sebenarnya ini dan melimpahkan nikmatNya kepada seluruh umat manusia.

Lingkungan Kekuasaan Islam Yang Pertama Zaman umayyah banyak waktu yang diperlukan Muhammad dalam menyampaikan ajaran agama, dalam menyebarkan panjinya ke penjuru dunia.

Sebelum wafatnya, Allah telah menyempurnakan agama ini bagi kaum Muslimin. Dalam pada itu iapun telah meletakkan landasan penyebaran agama itu: